czwartek, 28 marca 2013

Dieta francuskiego lekarza Michela Montignac



          Michel Montignac to francuski lekarz, który stworzył pojęcie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to nic innego jak procentowy wzrost ilości cukru we krwi po zjedzeniu 50 gram danego produktu zawierającego węglowodany (bo o nie tutaj chodzi), mierzony 2-3 godziny po spożyciu. Przy czym 100% określa spożycie 50 gram glukozy. Lekarz ten, a właściwie cały zespół lekarzy prowadzili badania nad chorymi na cukrzycę. Prowadząc te badania, niejako przy okazji doszli do wniosku, że nie tyjemy dlatego, że jemy zbyt kaloryczne produkty, lecz dlatego, że źle je dobieramy. Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy ograniczać wielkość porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. To właśnie zawartość węglowodanów w pokarmie podwyższa poziom glukozy we krwi przez co po prostu tyjemy.
Indeks glikemiczny jest tym wyższy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez węglowodany w danym produkcie. W diecie Montignaca (chociaż to nie jest dieta tylko zmiana nawyków żywieniowych) węglowodany dzieli się na dobre i złe. Dobre to te, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, a złe to te, których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu cukru we krwi, Jedzenie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym hamuje tycie, a nawet powoduje chudnięcie.  Montignac zaleca zjadanie normalnych trzech posiłków dziennie, bez nadmiernego ograniczania się, czy też głodówki. Śniadanie ma być obfite, obiad normalny, a kolacja z niedosytem. Śniadanie powinno składać się z dobrych węglowodanów z małą ilością produktów białkowych. Obiad, ma składać się z potraw bogatych w białko i tłuszcz, a kolacja powinna składać się z węglowodanów i białka, albo białka i tłuszczów. Podczas stosowania tej diety chudnie się powoli, ale za to bez efektu jo jo. Stosując powyższe zalecenia, trzeba korzystać ze szczegółowych tabel produktów z wyliczonym indeksem glikemicznym. Dieta ta to doskonała profilaktyka anty cukrzycowa, lecz trzeba zmienić spojrzenie na sposób odżywiania się i przestrzegać pewnych reguł, a mianowicie:

• Nigdy nie łączyć produktów o wysokim indeksie z tłuszczami w jednym posiłku,
• Unikać jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych,
• Wyeliminowanie z diety cukru (nie dotyczy cukrów prostych),
• Jeść chleb tylko na śniadanie i z jak największą ilością błonnika.
• Ograniczyć spożycie białego ryżu,
• Makaron nie rozgotowywać,
• Owoce jeść oddzielnie, nie z innymi produktami i ze skórką,
• Rezygnacja a przynajmniej ograniczenie alkoholu,
• Unikanie mocnej kawy i mocnej herbaty,
• Jeść w miarę regularnie trzy razy dziennie, nie pomijać posiłków,
• Ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych, na korzyść nienasyconych,
• W czasie posiłku nie pić i nie pić też bezpośrednio przed posiłkiem, oraz do godziny po posiłku,
• Dokładnie przeżuwać każdy kęs,
• Soki owocowe przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem,
• Zakaz spożywania napojów gazowanych,
• Jeść warzywa bogate w błonnik,
• Między posiłkami pić wodę mineralną nie gazowaną.





Tabela indeksów glikemicznych Montignaca

Produkty o niskim IG

Jaja 0
Kawa, herbata 0
Majonez 0
Owoce morza 0
Ryby 0
Sery tłuste 0
Śmietana kwaśna 0
Sos sojowy  0
Tłuszcz 0
Wino wytrawne 0
Wołowina 0
Ocet 5
Przyprawy 5
Skorupiaki 5
Awokado 10
Agawa 15
Agrest 15
Brukselka 15
Cebula 15
Cukinia 15
Cykoria 15
Czarna porzeczka 15
Fasolka pnąca 15
Fasolka szparagowa 15
Grzyby 15
Imbir 15
Kalafior 15
Kapusta 15
Kiełki  15
Kiszona kapusta 15
Koper 15
Korniszony  15
Mączka chleba świętojańskiego 15
Migdały 15
Ogórek 15
Oliwki 15
Orzechy 15
Orzeszki ziemne 15
Papryczki chili 15
Papryka  15
Pesto 15
Piniola 15
Por 15
Rabarbar 15
Rzodkiew 15
Sałata 15
Seler naciowy 15
Soja 15
Szczaw 15
Szparagi 15
Szpinak 15
Tofu 15
Zarodki 15
Acerola 20
Bakłażan 20
Czekolada gorzka  20
Czereśnie 20
Fruktoza 20
Jogurt sojowy 20
Kakao  20
Karczochy 20
Pędy bambusa 20
Sok cytrynowy 20
Borówki 25



Czekolada gorzka  25
Czerwona porzeczka 25
Fasola mung 25
Humus 25
Jeżyny 25
Mąka sojowa 25
Maliny 25
Pestki z dyni 25
Truskawki 25
Wiśnie 25
Zielona soczewica 25
Buraki surowe czerwone 30
Ciecierzyca gotowana 30
Czerwona soczewica 30
Czosnek 30
Dżem słodzony sokiem owocowym 30
Grejpfrut 30
Gruszka 30
Makaron chiński  30
Mandarynki 30
Marakuja 30
Marchew surowa 30
Marmolada bez cukru 30
Migdałowe mleko 30
Mleczko owsiane 30
Mleko odtłuszczone w proszku 30
Mleko sojowe 30
Morele świeże 30
Pamelo 30
Pomidory 30
Rzepa, brukiew 30
Soczewica żółta 30
Twaróg odtłuszczony 30
Amarantus ziarno 35
Biała fasola 35
Brzoskwinie 35
Ciecierzyca z puszki 35
Czarna fasola 35
Drożdże 35
Drożdże piwne 35
Dziki ryż 35
Fasola biała - perłowa 35
Figi świeże 35
Granat 35
Groszek zielony 35
Jabłka duszone 35
Jabłka suszone 35
Jabłko 35
Jogurt odtłuszczony 35
Mąka z ciecierzycy 35
Musztarda Dijon 35
Nasiona 35
Nektarynki 35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Śliwki 35
Sok pomidorowy 35
Sorbet jabłkowy 35
Słonecznik 35





Produkty o średnim IG

Bób niedojrzały/niegotowany 40
Chleb z mąki p. na zaczynie lub drożdżach 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Laktoza 40
Maca (z mąki p.) 40
Makaron z mąki razowej - al dente 40
Marchwiowy sok 40
Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40
Morele suszone 40
Otręby (owsiane i pszenne) 40
Owies 40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) 40
Płatki owsiane (niegotowane) 40
Śliwki suszone 40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Chleb  tostowy 45
Chleb żytni  45
Jęczmień 45


Kokos 45





Makaron  45
Płatki śniadaniowe pełne 45
Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutow 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45
Winogrono  45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45
Bataty - słodkie kartofle 50
Chleb orkiszowy 50
Couscous  50

50
Kiwi 50
Makaron z pszenicy durum 50
Mango 50
Muesli 50
Owoce lichee 50
Persymona, kaki 50
Ryż basmati 50
Ryż brązowy 50
Sok ananasowy  50
Sok ananasowy  50
Sok jabłkowy 50
Sok żurawinowy 50





Produkty o wysokim IG

Brzoskwinie z puszki 55
Czerwony ryż 55
Ketchup 55
Maniok 55
Musztarda (z cukrem) 55
Nutella 55
Papaja 55
Sok winogronowy 55
Sok z mango 55
Spaghetti  55
Sushi 55
Banany dojrzałe 60
Jęczmień dmuchany 60
Kakao słodzone 60
Kasza manna 60
Kasztan 60
Lazania  60
Lody słodzone cukrem 60
Majonez z cukrem 60
Melon 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Morele z puszki 60
Owsianka 60
Pizza 60
Ryż aromatyzowany 60
Ryż długoziarnisty 60
Ananas z puszki 65
Buraki gotowane 65
Chleb "razowy"  65
Chleb pełnoziarnisty 65
Chleb żytni z białej mąki 65
Dżem z cukrem 65
Kukurydza 65
Kuskus 65
Mars, Snikers. 65
Muesli (z cukrem, miodem itp.) 65
Pigwa konserwowa 65
Rodzynki 65
Syrop klonowy 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Amarantus dmuchany 70
Bagietka 70
Biały ryż 70





Biszkopt 70
Brązowy cukier 70
Bułki 70
Chipsy 70
Chleb ryżowy 70
Cukier 70
Daktyle suszone 70
Kasza jęczmienna 70
Kleik 70
Maca  70
Mąka kukurydziana 70
Makaron z białej mąki 70
Melasa 70
Napoje 70
Polenta 70
Proso 70
Ravioli 70
Risotto 70
Rogalik 70
Sucharki 70
Ziemniaki gotowane 70
Arbuz 75
Dynia 75
Kabaczek 75
Bób gotowany 80
Marchew gotowana 80
Puree 80
Biała mąka 85
Mleko ryżowe 85
Pasternak 85
Prażona kukurydza 85
Płatki kukurydziane 85
Ryż dmuchany 85
Ryż paraboliczny 85
Rzepa, brukiew (gotowane) 85
Seler gotowany (korzeń) 85
Chleb z białej mąki 90
Mąka ziemniaczana 90
Mąka ryżowa 95
Ziemniaki pieczone 95
Ziemniaki zasmażane 95
Glukoza 100
Skrobia modyfikowana 100
Piwo - maltoza 110

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz