Michel Montignac to francuski lekarz,
który stworzył pojęcie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to nic innego
jak procentowy wzrost ilości cukru we krwi po zjedzeniu 50 gram danego produktu
zawierającego węglowodany (bo o nie tutaj chodzi), mierzony 2-3 godziny po
spożyciu. Przy czym 100% określa spożycie 50 gram glukozy. Lekarz ten, a
właściwie cały zespół lekarzy prowadzili badania nad chorymi na cukrzycę.
Prowadząc te badania, niejako przy okazji doszli do wniosku, że nie tyjemy
dlatego, że jemy zbyt kaloryczne produkty, lecz dlatego, że źle je dobieramy.
Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy ograniczać wielkość porcji, a
jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. To właśnie
zawartość węglowodanów w pokarmie podwyższa poziom glukozy we krwi przez co po
prostu tyjemy.
Indeks glikemiczny jest tym wyższy, im wyższy jest poziom cukru
wywołany przez węglowodany w danym produkcie. W diecie Montignaca (chociaż to
nie jest dieta tylko zmiana nawyków żywieniowych) węglowodany dzieli się na dobre
i złe. Dobre to te, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, a złe to te, których
przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu cukru we krwi, Jedzenie węglowodanów
o niskim indeksie glikemicznym hamuje tycie, a nawet powoduje chudnięcie.
Montignac zaleca zjadanie normalnych trzech
posiłków dziennie, bez nadmiernego ograniczania się, czy też głodówki.
Śniadanie ma być obfite, obiad normalny, a kolacja z niedosytem. Śniadanie powinno
składać się z dobrych węglowodanów z małą ilością produktów białkowych. Obiad,
ma składać się z potraw bogatych w białko i tłuszcz, a kolacja powinna składać
się z węglowodanów i białka, albo białka i tłuszczów. Podczas stosowania tej diety
chudnie się powoli, ale za to bez efektu jo jo. Stosując powyższe zalecenia,
trzeba korzystać ze szczegółowych tabel produktów z wyliczonym indeksem
glikemicznym.
Dieta ta to doskonała profilaktyka anty cukrzycowa, lecz trzeba
zmienić spojrzenie na sposób odżywiania się i przestrzegać pewnych reguł, a mianowicie:
• Nigdy nie łączyć produktów o
wysokim indeksie z tłuszczami w jednym posiłku,
• Unikać jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych,
• Wyeliminowanie z diety cukru (nie
dotyczy cukrów prostych),
• Jeść chleb tylko na śniadanie i z
jak największą ilością błonnika.
• Ograniczyć spożycie białego ryżu,
• Makaron nie rozgotowywać,
• Owoce jeść oddzielnie, nie z
innymi produktami i ze skórką,
• Rezygnacja a przynajmniej
ograniczenie alkoholu,
• Unikanie mocnej kawy i mocnej
herbaty,
• Jeść w miarę regularnie trzy razy
dziennie, nie pomijać posiłków,
• Ograniczenie spożywania tłuszczów
nasyconych, na korzyść nienasyconych,
• W czasie posiłku nie pić i nie
pić też bezpośrednio przed posiłkiem, oraz do godziny po posiłku,
• Dokładnie przeżuwać każdy kęs,
• Soki owocowe przygotowywać
bezpośrednio przed spożyciem,
• Zakaz spożywania napojów
gazowanych,
• Jeść warzywa bogate w błonnik,
• Między posiłkami pić wodę
mineralną nie gazowaną.
Tabela indeksów glikemicznych Montignaca
Produkty o niskim IG
Jaja |
0 |
Kawa, herbata |
0 |
Majonez |
0 |
Owoce morza |
0 |
Ryby |
0 |
Sery tłuste |
0 |
Śmietana kwaśna |
0 |
Sos sojowy |
0 |
Tłuszcz |
0 |
Wino wytrawne |
0 |
Wołowina |
0 |
Ocet |
5 |
Przyprawy |
5 |
Skorupiaki |
5 |
Awokado |
10 |
Agawa |
15 |
Agrest |
15 |
Brukselka |
15 |
Cebula |
15 |
Cukinia |
15 |
Cykoria |
15 |
Czarna porzeczka |
15 |
Fasolka pnąca |
15 |
Fasolka szparagowa |
15 |
Grzyby |
15 |
Imbir |
15 |
Kalafior |
15 |
Kapusta |
15 |
Kiełki |
15 |
Kiszona kapusta |
15 |
Koper |
15 |
Korniszony |
15 |
Mączka chleba świętojańskiego |
15 |
Migdały |
15 |
Ogórek |
15 |
Oliwki |
15 |
Orzechy |
15 |
Orzeszki ziemne |
15 |
Papryczki chili |
15 |
Papryka |
15 |
Pesto |
15 |
Piniola |
15 |
Por |
15 |
Rabarbar |
15 |
Rzodkiew |
15 |
Sałata |
15 |
Seler naciowy |
15 |
Soja |
15 |
Szczaw |
15 |
Szparagi |
15 |
Szpinak |
15 |
Tofu |
15 |
Zarodki |
15 |
Acerola |
20 |
Bakłażan |
20 |
Czekolada gorzka |
20 |
Czereśnie |
20 |
Fruktoza |
20 |
Jogurt sojowy |
20 |
Kakao |
20 |
Karczochy |
20 |
Pędy bambusa |
20 |
Sok cytrynowy |
20 |
Borówki |
25 |
|
|
|
|
Czekolada gorzka |
25 |
Czerwona porzeczka |
25 |
Fasola mung |
25 |
Humus |
25 |
Jeżyny |
25 |
Mąka sojowa |
25 |
Maliny |
25 |
Pestki z dyni |
25 |
Truskawki |
25 |
Wiśnie |
25 |
Zielona soczewica |
25 |
Buraki surowe czerwone |
30 |
Ciecierzyca gotowana |
30 |
Czerwona soczewica |
30 |
Czosnek |
30 |
Dżem słodzony sokiem owocowym |
30 |
Grejpfrut |
30 |
Gruszka |
30 |
Makaron chiński |
30 |
Mandarynki |
30 |
Marakuja |
30 |
Marchew surowa |
30 |
Marmolada bez cukru |
30 |
Migdałowe mleko |
30 |
Mleczko owsiane |
30 |
Mleko odtłuszczone w proszku |
30 |
Mleko sojowe |
30 |
Morele świeże |
30 |
Pamelo |
30 |
Pomidory |
30 |
Rzepa, brukiew |
30 |
Soczewica żółta |
30 |
Twaróg odtłuszczony |
30 |
Amarantus ziarno |
35 |
Biała fasola |
35 |
Brzoskwinie |
35 |
Ciecierzyca z puszki |
35 |
Czarna fasola |
35 |
Drożdże |
35 |
Drożdże piwne |
35 |
Dziki ryż |
35 |
Fasola biała - perłowa |
35 |
Figi świeże |
35 |
Granat |
35 |
Groszek zielony |
35 |
Jabłka duszone |
35 |
Jabłka suszone |
35 |
Jabłko |
35 |
Jogurt odtłuszczony |
35 |
|
|
Mąka z ciecierzycy |
35 |
Musztarda Dijon |
35 |
Nasiona |
35 |
Nektarynki |
35 |
Pigwa |
35 |
Pomarańcze |
35 |
Pomidory suszone |
35 |
Przecier pomidorowy |
35 |
Seler surowy (korzeń) |
35 |
Śliwki |
35 |
Sok pomidorowy |
35 |
Sorbet jabłkowy |
35 |
Słonecznik |
35 |
|
|
|
|
|
|
Produkty o średnim IG
Bób niedojrzały/niegotowany |
40 |
Chleb z mąki p. na zaczynie lub drożdżach |
40 |
Fasola z puszki |
40 |
Figi suszone |
40 |
Gryka |
40 |
Kasza gryczana |
40 |
Laktoza |
40 |
Maca (z mąki p.) |
40 |
Makaron z mąki razowej - al dente |
40 |
Marchwiowy sok |
40 |
Masło orzechowe (bez cukru) |
40 |
Mleko kokosowe |
40 |
Morele suszone |
40 |
Otręby (owsiane i pszenne) |
40 |
Owies |
40 |
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) |
40 |
Płatki owsiane (niegotowane) |
40 |
Śliwki suszone |
40 |
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) |
40 |
Ananas (świeży) |
45 |
Banany niedojrzałe |
45 |
Chleb tostowy |
45 |
Chleb żytni |
45 |
Jęczmień |
45 |
|
|
Kokos |
45 |
|
|
|
|
|
|
Makaron |
45 |
Płatki śniadaniowe pełne |
45 |
Ryż basmati brązowy |
45 |
Sok grejpfrutow |
45 |
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) |
45 |
Tosty z chleba z mąki pełnej |
45 |
Winogrono |
45 |
Zielony groszek z puszki (bez cukru) |
45 |
Żurawina |
45 |
Bataty - słodkie kartofle |
50 |
Chleb orkiszowy |
50 |
Couscous |
50 |
|
50 |
Kiwi |
50 |
Makaron z pszenicy durum |
50 |
Mango |
50 |
Muesli |
50 |
Owoce lichee |
50 |
Persymona, kaki |
50 |
Ryż basmati |
50 |
Ryż brązowy |
50 |
Sok ananasowy |
50 |
Sok ananasowy |
50 |
Sok jabłkowy |
50 |
Sok żurawinowy |
50 |
|
|
|
|
|
|
|
Produkty o wysokim IG
Brzoskwinie z puszki |
55 |
Czerwony ryż |
55 |
Ketchup |
55 |
Maniok |
55 |
Musztarda (z cukrem) |
55 |
Nutella |
55 |
Papaja |
55 |
Sok winogronowy |
55 |
Sok z mango |
55 |
Spaghetti |
55 |
Sushi |
55 |
Banany dojrzałe |
60 |
Jęczmień dmuchany |
60 |
Kakao słodzone |
60 |
Kasza manna |
60 |
Kasztan |
60 |
Lazania |
60 |
Lody słodzone cukrem |
60 |
Majonez z cukrem |
60 |
Melon |
60 |
Miód |
60 |
Mleko tłuste |
60 |
Morele z puszki |
60 |
Owsianka |
60 |
Pizza |
60 |
Ryż aromatyzowany |
60 |
Ryż długoziarnisty |
60 |
Ananas z puszki |
65 |
Buraki gotowane |
65 |
Chleb "razowy" |
65 |
Chleb pełnoziarnisty |
65 |
Chleb żytni z białej mąki |
65 |
Dżem z cukrem |
65 |
Kukurydza |
65 |
Kuskus |
65 |
Mars, Snikers. |
65 |
Muesli (z cukrem, miodem itp.) |
65 |
Pigwa konserwowa | 65 |
Rodzynki |
65 |
Syrop klonowy |
65 |
Ziemniaki w mundurkach |
65 |
Amarantus dmuchany |
70 |
Bagietka |
70 |
Biały ryż |
70 |
|
|
|
|
|
|
Biszkopt |
70 |
Brązowy cukier |
70 |
Bułki |
70 |
Chipsy |
70 |
Chleb ryżowy |
70 |
Cukier |
70 |
Daktyle suszone |
70 |
Kasza jęczmienna |
70 |
Kleik |
70 |
Maca |
70 |
Mąka kukurydziana |
70 |
Makaron z białej mąki |
70 |
Melasa |
70 |
Napoje |
70 |
Polenta |
70 |
Proso |
70 |
Ravioli |
70 |
Risotto |
70 |
Rogalik |
70 |
Sucharki |
70 |
Ziemniaki gotowane |
70 |
Arbuz |
75 |
Dynia |
75 |
Kabaczek |
75 |
Bób gotowany |
80 |
Marchew gotowana |
80 |
Puree |
80 |
Biała mąka |
85 |
Mleko ryżowe |
85 |
Pasternak |
85 |
Prażona kukurydza |
85 |
Płatki kukurydziane |
85 |
Ryż dmuchany |
85 |
Ryż paraboliczny |
85 |
Rzepa, brukiew (gotowane) |
85 |
Seler gotowany (korzeń) |
85 |
Chleb z białej mąki |
90 |
Mąka ziemniaczana |
90 |
Mąka ryżowa |
95 |
Ziemniaki pieczone |
95 |
Ziemniaki zasmażane |
95 |
Glukoza |
100 |
Skrobia modyfikowana |
100 |
Piwo - maltoza |
110 |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz