piątek, 15 marca 2013

Dieta Tysiąca Kalorii



   Dieta ta jest podobno najbardziej znana i  polecana jako skuteczny sposób na odchudzanie. Opracowana została przez Instytut Żywienia i Żywności, więc jak mniemam wysokiej klasy specjalistów. Na samym początku zanim zacznie się stosować dietę, trzeba notować wszystko co się zjada, każdy posiłek i to co między posiłkami. Dieta ta polega na zmniejszeniu ilości tzw. "pustych kalorii" i "bomb kalorycznych", czyli dużych ilości tłuszczu, słodyczy, tłustych mięs, wędlin, serów, piwa i alkoholu.
-Podobno jemy oczami, więc wszystko kroimy na cienkie plastry by  stworzyć  pozory dużej ilości jedzenia
- Należy wykluczyć ostre przyprawy, gdyż pobudzają apetyt.
- Jemy na małych talerzach, by oszukać wzrok.
- Po każdym kęsie odkładamy kanapkę na talerzyk, a sięgamy po nią gdy mamy puste usta.
 - Należy wypić szklankę wody przed posiłkiem.
- Jemy powoli i dokładnie przeżuwamy.
- Nie zjadamy czegoś tylko dlatego, że mogłoby się zmarnować.
- Należy usuwać skórkę z mięsa drobiowego.
- Śmietana - nie, kefir lub jogurt - tak.
  
Rozłożenie kilo kalorii powinno wciągu dnia wyglądać mniej więcej tak:

- pierwsze śniadanie - 250 kcal,
- drugie śniadanie - 100 kcal,
- Obiad - 350 kcal,
- Podwieczorek - 100 kcal,
- Kolacja - 200 kcal 
 --------------------------------
doba = 1000 kcal
Przykładowo
Pierwsze śniadanie - 250 kcal:
Kilka wersji do wyboru można stosować naprzemiennie lub kolejno jak dni tygodnia

1) Bułkę z pełnoziarnistej mąki smarujemy łyżeczką masła lub margaryny, nakładamy dwiema cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
2) Około 3 dag płatków czekoladowych zalej połową  jogurtu waniliowego, wkrój jedną mandarynkę.
3) 10 dag białego twarożku wymieszaj z łyżeczką śmietany, skrop sokiem z cytryny i posłódź słodzikiem, dodaj pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.
4) Kromkę ciemnego tostu smarujemy łyżeczką margaryny, nakładamy liść sałaty, plasterek sera żółtego lub łyżeczkę serka topionego, zjadamy z kiwi i marchewką lub pomidorem i papryką.
5) Kawałek chleba z pełnego przemiału smarujemy łyżeczką masła i 5 dag białego twarożku, nakładamy pomidora.
6) Jedno jajko należy roztrzepać z łyżką wody, następnie dodać pół pęczka posiekanego koperku bądź szczypiorku, lekko przyprawić solą i pieprzem, następnie usmażyć na łyżeczce masła i zjeść z jednym kawałkiem chleba z pełnego przemiału.
7) Bułkę przekrawamy i smarujemy łyżeczką masła oraz dwiema łyżeczkami dżemu.

Drugie śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal:
Do wyboru do koloru

1) Jeden kawałek chleba z masłem i pomidorem.
2) Jeden kawałek chleba z dwoma łyżeczkami twarożku i pomidorem.
3) Jeden kawałek pumpernikla z masłem i pół ogórka.
4) Kubek zupy pomidorowej z ryżem.
5) 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.
6) Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.
7) Dwa pomidory i dwie cebulki ze szczypiorkiem.
8) Sześć cienkich plastrów polędwicy wieprzowej.
9) Cztery cienkie plasterki mortadeli.
10) Plaster szynki gotowanej.
11) Sześć plasterków polędwicy drobiowej.
12) 10 dag serka homogenizowanego plus 10 dag truskawek.
13) 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.
14) Szklanka maślanki z kawałkiem pieczywa.
15) Jeden banan.
16) Jeden grejpfrut.
17) Dwie brzoskwinie.
18) Dwa jabłka.
19) Dwie delicje.
20) Pięć kostek czekolady.
21) Trzy kulki lodów owocowych.

Obiad - 350 kcal:
Do wyboru, siedem jak siedem dni tygodnia.

1) Pokroić 10 dag piersi z kurczaka, małą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na oleju, dodać warzywa i dusić 5 min. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą chińską i tymiankiem. Zjadamy pełnoziarnistego kawałkiem chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
2) 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami, usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafior, brokuły, fasolka, marchewka). Zjadamy z jednym ziemniakiem.
3) 15 dag piersi z indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić, następnie usmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany i doprawić ziołami, solą i pieprzem.
4) 10 dag mielonego mięsa mieszamy z łyżką twarożku, solą i pieprzem, a następnie formujemy, czyścimy dwie papryki, obieramy cebulę. Warzywa drobno kroimy, a następnie smażymy na patelni z kotlecikami.
5) Szklankę ugotowanego makaronu wymieszać z pokrojonym pomidorem, papryką, ogórkiem i dwoma łyżkami twarożku.
6) Szklankę ugotowanej kaszy gryczanej zjadamy z jajkiem sadzonym. Do tego wypijamy szklankę maślanki lub kefiru.
7) Jednego dużego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz powstanie marynata, którą należy polać warzywa. 100g fileta z ryby usmażyć na maśle lub margarynie.

Kolacja - 200 kcal:
Do wyboru mamy:

1) Sałatka z 100g chudej wędliny, jednej cykorii, jednego ogórka kiszonego, jednego kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.
2) Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).
3) Dwa kawałki pieczywa żytniego z masłem lub margaryną i białym serem, oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.
4) Jeden kawałek ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora.
5) Jeden kawałek pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, oraz trzech łyżek groszku konserwowego.
6) Sałatka owocowa z jednego kiwi, jednego grejpfruta i jednego plastra ananasa
7) 120g tuńczyka w sosie własnym, dwie łyżki kukurydzy konserwowej, dwie łyżki ugotowanego ryżu i dwa liście kapusty pekińskiej, czyli sałatka z tuńczyka.

Jak dla mnie dużo zachodu nad przygotowaniem posiłków, ale jak ktoś ma trochę samodyscypliny to czemu nie spróbować. Życzę powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz