Dieta ta jest podobno
najbardziej znana i polecana jako
skuteczny sposób na odchudzanie. Opracowana została przez Instytut Żywienia i
Żywności, więc jak mniemam wysokiej klasy specjalistów. Na samym początku zanim
zacznie się stosować dietę, trzeba notować wszystko co się zjada, każdy posiłek
i to co między posiłkami. Dieta ta polega na zmniejszeniu ilości tzw.
"pustych kalorii" i "bomb kalorycznych", czyli dużych
ilości tłuszczu, słodyczy, tłustych mięs, wędlin, serów, piwa i alkoholu.
-Podobno jemy oczami, więc wszystko
kroimy na cienkie plastry by stworzyć pozory dużej ilości jedzenia
- Należy wykluczyć ostre przyprawy,
gdyż pobudzają apetyt.
- Jemy na małych talerzach, by
oszukać wzrok.
- Po każdym kęsie odkładamy kanapkę
na talerzyk, a sięgamy po nią gdy mamy puste usta.
- Należy wypić szklankę wody przed posiłkiem.
- Jemy powoli i dokładnie
przeżuwamy.
- Nie zjadamy czegoś tylko dlatego,
że mogłoby się zmarnować.
- Należy usuwać skórkę z mięsa
drobiowego.
- Śmietana - nie, kefir lub jogurt
- tak.
- pierwsze śniadanie - 250 kcal,
- drugie śniadanie - 100 kcal,
- Obiad - 350 kcal,
- Podwieczorek - 100 kcal,
- Kolacja - 200 kcal
--------------------------------
doba = 1000 kcal
Przykładowo
Pierwsze śniadanie - 250 kcal:
Kilka wersji do wyboru można
stosować naprzemiennie lub kolejno jak dni tygodnia
1) Bułkę z pełnoziarnistej mąki smarujemy łyżeczką masła lub
margaryny, nakładamy dwiema cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma
plasterkami ogórka.
2) Około 3 dag płatków czekoladowych zalej połową jogurtu waniliowego, wkrój jedną mandarynkę.
3) 10 dag białego twarożku wymieszaj z łyżeczką śmietany, skrop
sokiem z cytryny i posłódź słodzikiem, dodaj pokrojone pół pomarańczy i pół
jabłka oraz 10 dag malin.
4) Kromkę ciemnego tostu smarujemy łyżeczką margaryny, nakładamy
liść sałaty, plasterek sera żółtego lub łyżeczkę serka topionego, zjadamy z
kiwi i marchewką lub pomidorem i papryką.
5) Kawałek chleba z pełnego przemiału smarujemy łyżeczką masła i 5
dag białego twarożku, nakładamy pomidora.
6) Jedno jajko należy roztrzepać z łyżką wody, następnie dodać pół
pęczka posiekanego koperku bądź szczypiorku, lekko przyprawić solą i pieprzem,
następnie usmażyć na łyżeczce masła i zjeść z jednym kawałkiem chleba z pełnego
przemiału.
7) Bułkę przekrawamy i smarujemy łyżeczką masła oraz dwiema
łyżeczkami dżemu.
Drugie śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal:
Do wyboru do koloru
1) Jeden kawałek chleba z masłem i pomidorem.
2) Jeden kawałek chleba z dwoma łyżeczkami twarożku i pomidorem.
3) Jeden kawałek pumpernikla z masłem i pół ogórka.
4) Kubek zupy pomidorowej z ryżem.
5) 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.
6) Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.
7) Dwa pomidory i dwie cebulki ze szczypiorkiem.
8) Sześć cienkich plastrów polędwicy wieprzowej.
9) Cztery cienkie plasterki mortadeli.
10) Plaster szynki gotowanej.
11) Sześć plasterków polędwicy drobiowej.
12) 10 dag serka homogenizowanego plus 10 dag truskawek.
13) 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.
14) Szklanka maślanki z kawałkiem pieczywa.
15) Jeden banan.
16) Jeden grejpfrut.
17) Dwie brzoskwinie.
18) Dwa jabłka.
19) Dwie delicje.
20) Pięć kostek czekolady.
21) Trzy kulki lodów owocowych.
Obiad - 350 kcal:
Do wyboru, siedem jak siedem dni
tygodnia.
1) Pokroić 10 dag piersi z kurczaka, małą cukinię, marchewkę i por.
Mięso obsmażyć na oleju, dodać warzywa i dusić 5 min. Doprawić solą, pieprzem,
przyprawą chińską i tymiankiem. Zjadamy pełnoziarnistego kawałkiem chleba
pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
2) 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami, usmażyć na
łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafior, brokuły, fasolka,
marchewka). Zjadamy z jednym ziemniakiem.
3) 15 dag piersi z indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić,
następnie usmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej
śmietany i doprawić ziołami, solą i pieprzem.
4) 10 dag mielonego mięsa mieszamy z łyżką twarożku, solą i
pieprzem, a następnie formujemy, czyścimy dwie papryki, obieramy cebulę.
Warzywa drobno kroimy, a następnie smażymy na patelni z kotlecikami.
5) Szklankę ugotowanego makaronu wymieszać z pokrojonym pomidorem,
papryką, ogórkiem i dwoma łyżkami twarożku.
6) Szklankę ugotowanej kaszy gryczanej zjadamy z jajkiem sadzonym.
Do tego wypijamy szklankę maślanki lub kefiru.
7) Jednego dużego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały
kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu jabłkowego,
1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz powstanie marynata, którą należy polać warzywa.
100g fileta z ryby usmażyć na maśle lub margarynie.
Kolacja - 200 kcal:
Do wyboru mamy:
1) Sałatka z 100g chudej wędliny, jednej cykorii, jednego ogórka
kiszonego, jednego kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.
2) Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).
3) Dwa kawałki pieczywa żytniego z masłem lub margaryną i białym
serem, oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.
4) Jeden kawałek ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z
papryki, cebuli i pomidora.
5) Jeden kawałek pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, oraz
trzech łyżek groszku konserwowego.
6) Sałatka owocowa z jednego kiwi, jednego grejpfruta i jednego
plastra ananasa
7) 120g tuńczyka w sosie własnym, dwie łyżki kukurydzy konserwowej,
dwie łyżki ugotowanego ryżu i dwa liście kapusty pekińskiej, czyli sałatka z
tuńczyka.
Jak dla mnie dużo zachodu nad przygotowaniem posiłków, ale jak ktoś ma trochę samodyscypliny to czemu nie spróbować. Życzę powodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz