wtorek, 2 kwietnia 2013

Dieta wegetariańska



Zwolennicy wegetarianizmu są zdania że nie trzeba jeść mięsa, by być zdrowym i mieć figurę modelki. Dieta wegetariańska wyklucza z jadłospisu mięso wszelkiego rodzaju, nawet ryby, lecz mimo to zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu, a wartościowym i zupełnie wystarczającym źródłem białka są w niej sery, jajka, ziarna zbóż, mąka z pełnego przemiału oraz rośliny strączkowe. Do tego duża ilość warzyw i owoców dostarcza odpowiedniej ilości błonnika, witamin i soli mineralnych.
 Aby dieta ta była zdrowa i skuteczna wymaga ona też poświęceń z naszej strony, a mianowicie należy zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, które zawierają środki konserwujące i sztuczne barwniki. Dlatego powinniśmy spożywać wyłącznie świeże produkty, najlepiej pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów i pasz. Należałoby też wykluczyć bądź ograniczyć spożycie soli i cukru.
 Spadek wagi podczas stosowania tej diety jest spowodowany zmianą sposobu odżywiania i jest to około 2 kg w ciągu 2 tygodni.



Tak wygląda sama dieta:

Śniadanie:

Opcja pierwsza - świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, dwa kawałki ciemnego chleba z masłem orzechowym i kiełkami rzeżuchy
Opcja druga - grejpfrut, trzy łyżki stołowe musli (mieszanka płatków zbożowych z orzechami bakaliami i suszonymi owocami) z jogurtem naturalnym
Opcja trzecia - naleśnik z mąki razowej z niesłodzonym musem owocowym
Opcja czwarta - odtłuszczony jogurt, miseczka pełnoziarnistych płatków zbożowych, sok pomarańczowy, napar z ziół
Opcja piąta - dwa banany, pełnoziarniste płatki zbożowe zalane odtłuszczonym mlekiem, napar z ziół

Obiad:

Opcja pierwsza - zupa selerowa, zielona papryka faszerowana tofu (twarożek sojowy) i ryżem, sałatka z porów i orzechów,
Opcja druga - zupa z soczewicy, lasagne (zapiekany makaron i ser) ze szpinakiem, sałatka z kukurydzy, papryki i kiełków
Opcja trzecia - 100 g spaghetti z sosem pomidorowo - kabaczkowym, biały ser,
Opcja czwarta - sałatka z soczewicy z marchewką (przesmażoną na oliwie z czosnkiem i przyprawami), dwa jajka po flamandzku

Kolacja:

Opcja pierwsza - warzywa sezonowe z beszamelem (zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem), chleb razowy z gomasio (po sześć łyżek uprażonych ziaren sezamowych i lnianych zmielonych z łyżką soli), sok z marchwi,
Opcja druga - grzanki z chleba pełnoziarnistego z ugniecionym awokado, posiekaną cebulą, pomidorem i sokiem z cytryny, herbata ziołowa,
Opcja trzecia - piure z warzyw, awokado faszerowane cebulkami i jabłkiem, polane sosem winegret, napar z ziół
Opcja czwarta - sałatka z papryki w trzech kolorach z białym serem, jajko na miękko, dowolny owoc,
Opcja piąta – zapiekane szparagi z żółtym serem, budyń,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz