niedziela, 24 marca 2013

Dieta Ziemniaczana



Ziemniak, bez tego warzywa nie było by polskiej kuchni, chyba niema drugiego takiego kraju w europie, gdzie ziemniak jest podstawowym składnikiem dań. Najpierw odnoszono się do niego niezwykle podejrzliwie, przypisując właściwości trujące. Dość szybko jednak przekonano się, że to warzywo jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ziemniak to przede wszystkim dobry lek na wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego:
1) reguluje trawienie,
2) leczy wrzody żołądka i dwunastnicy,
3) leczy zaparcia i niestrawność,
4) oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii,
5)  wzmacnia i regeneruje organizm po przebytych chorobach,
6) likwiduje obrzęki spowodowane otyłością,
7) sprzyja właściwemu obiegowi wody w organizmie.
Jego walory lecznicze wynikają z tego, że ma dużą zawartość skrobi, białka, węglowodanów, potasu, magnezu oraz witamin C, A, PP i B. Czynniki te sprawiają że ziemniak może być podstawą diety odchudzającej, która pozwala stracić dziennie nawet pól kilograma. Wielu ludzi uważa, że wręcz przeciwnie, ziemniak tuczy. Owszem, ale tylko wtedy, gdy polejemy go tłustym sosem lub usmażymy na tłuszczu. Jeżeli podczas jego przyrządzania będziemy trzymać się kilku podstawowych zasad, częste spożywanie ziemniaka pozwoli schudnąć i odmłodnieć.



Przykładowy Jadłospis

Pierwszy dzień.
Pierwsze Śniadanie: Dwie łyżki tartego jabłka, szklanka jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi.
Drugie Śniadanie: herbatka ziołowa, jeden kawałek razowego chleba z białym serem.
Obiad: pieczone ziemniaki. Cztery ziemniaki umyć (nie obierać), pokroić w plastry, posypać świeżą bazylią, ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce. Piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 220°C aż będą brązowe i chrupiące. Posypać odrobiną soli.
Kolacja: tost ziemniaczany. Na blaszce ułożyć dwa kawałki ciemnego chleba, dwa ugotowane ziemniaki należy pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, na wierzchu ułożyć dwa plasterki chudej szynki i plasterek żółtego sera. Całość polać niewielką ilością kefiru i zapiekać przez kilka minut w piekarniku. Zjeść z sałatą polaną sosem jogurtowo-cytrynowym.
Drugi dzień.
Pierwsze Śniadanie: jedna szklanka soku owocowego, sałatka z pomidorów i cebuli.
Drugie Śniadanie: herbata ziołowa, jeden kawałek razowego chleba z białym serem.
Obiad: ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w plastry, por pokroić w plastry, pieczarki w grube plastry, a szynkę pokroić w paski. Na niewielkiej ilości oleju roślinnego podsmażyć oddzielnie por, ziemniaki i pieczarki. Po podsmażeniu wszystko wymieszać i skropić sosem sojowo-grzybowym, doprawić odrobiną soli i pieprzu, posypać paskami szynki. Podawać z sałatą.
Kolacja: jedna szklanka kefiru, zapiekanka ziemniaczana z jabłkami. Kilka ziemniaków obrać i gotować w osolonej wodzie przez osiem minut, wodę odlać, ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Jedną dużą cebulę pokroić i podsmażyć na odrobinie masła, dodać 100 ml bulionu i tymianek, całość zagotować. Dwa jabłka obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać na przemian plastry ziemniaków i jabłek, następnie całość polać bulionem i posolić. Zapiekankę piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do maksimum i piec jeszcze 5 minut.
Trzeci dzień
Pierwsze Śniadanie: szklanka soku warzywnego, dwa kawałki pełnoziarnistego chleba z trzema łyżkami twarożku z dodatkiem ziół.
Drugie Śniadanie: szklanka nie gazowanej wody mineralnej zmieszanej z sokiem z jednej cytryny, kiść winogron.
Obiad: jedna szklanka jogurtu z owocami, ziemniaki faszerowane. Dwa obrane i ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich środek. Masę ziemniaczaną przyprawić pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i bazylią, dodać plasterki wędzonego łososia i kilka krewetek, następnie tą masą napełnić wydrążone ziemniaki. Posypać tartym serem żółtym, wiórkami masła i kilkoma kaparami. Zapiec w piekarniku.
Kolacja: sałatka ziemniaczana. 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków, jeden ogórek kiszony, jedną cebulę i jedną marchewkę pokroić w plasterki i wymieszać. Dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego.

Jadłospis powtarzać co trzy dni.

UWAGA!!!
Podczas stosowania diety ziemniaczanej może wystąpić niedobór wapnia, dlatego w jadłospisie muszą znaleźć się przetwory mleczne.
UWAGA!!!
 Dieta nie powinna być stosowana przez chorych na cukrzycę, ponieważ ziemniaki powodują wzrost poziomu insuliny i cukru we krwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz