wtorek, 9 kwietnia 2013

Dieta jabłkowa



 Dlaczego jabłka? Jabłka to nasze polskie cudowne owoce, które na dodatek są smaczne, orzeźwiają, sycą i co najważniejsze odchudzają. Zawarte w jabłkach składniki przyczyniają się do prawidłowej przemiany materii, a co za tym idzie do redukcji zbędnych komórek tłuszczowych, których to właśnie chcemy się pozbyć. No i jeszcze jedna rzecz nie bez znaczenia to ich dostępność, ponieważ łatwo możemy je kupić nie zależnie od pory roku.

Najpierw pewne zasady towarzyszące tej diecie:

1. Rano, przed śniadaniem, wypij szklankę letniej przegotowanej wody z łyżką octu jabłkowego (tylko jabłkowego, a nie o smaku jabłkowym, bo takie też widziałem).

2. W ciągu dnia wypijaj dwa litry płynów, najlepiej nie gazowanej wody mineralnej.

3. Nie obieraj jabłek, tylko dokładnie je umyj. W skórce jest wiele cennych składników takich jak witaminy, minerały, kwas jabłkowy i pektyny.

4. Do dań stosuj dużo świeżych ziół. Natomiast zrezygnuj lub znacząco ogranicz słodzenie i solenie.

5. Do surówek dodawaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

 W jabłku zawarta jest pektyna, jest to jeden z rodzajów błonnika rozpuszczalny w wodzie. Pektyna ogranicza przyswajanie tłuszczów i przyspiesza ich trawienie. Wspomaga, więc odchudzanie, a także obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ilość odkładanych w nerkach i woreczku żółciowym kamieni i obniża ryzyko wystąpienia chorób serca.

             



Przykładowe przepisy

                           
Dzień pierwszy:

Śniadanie: jogurt naturalny z dwiema łyżkami kiełków soi, dwa kawałki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem i miodem; szklanka soku jabłkowego oraz kawa z mlekiem.

Drugie śniadanie: szklanka soku z warzyw, banan.

Obiad: 50 g ugotowanego ryżu, wymieszanego ze startym jabłkiem i pięcioma śliwkami, przyprawionego cynamonem i dwoma łyżkami oliwy; do picia kubek jogurtu naturalnego.

Podwieczorek: jeden kawałek chleba pełnoziarnistego z dwoma łyżkami chudego twarożku i pokrojoną w plasterki połówką jabłka, posypana kiełkami soi.

Kolacja: dwa sadzone jajka smażone na patelni bez tłuszczu, do tego łyżka gotowanego szpinaku i pieczone jabłko. Kawa lub herbata.



Dzień drugi:

Śniadanie: jabłko pokrojone na małe kawałki, pól grejpfruta podzielonego na kawałki i zalane szklanką jogurtu naturalnego, posypane łyżką płatków kukurydzianych; kawałek chrupkiego pieczywa z miodem, do picia herbata lub kawa.

Drugie śniadanie: pięć liści sałaty, drobno pokrojone jabłko i dwie marchewki starte na tarce, wszystko skropione sokiem z cytryny i oblane jogurtem, tost z pieczywa pełnoziarnistego posmarowany masłem, szklanka soku z warzyw.

Obiad: dwa naleśniki, smażone na patelni bez tłuszczu, do naleśników nadzienie z dwóch jabłek rozgotowanych na powidła i cynamonu. Sok z warzyw.

Podwieczorek: kubek naturalnego jogurtu wymieszanego ze startym jabłkiem i dwoma łyżkami miodu.

Kolacja: 200 g białej kapusty drobno pokrojonej, wymieszanej z łyżką ziaren słonecznika i pokrojonym jabłkiem, doprawionej sokiem z cytryny, dwoma łyżkami oliwy, odrobiną cukru, kminku i gałki muszkatołowej; do tego herbata lub kawa z chudym mlekiem.



Dzień trzeci:

Śniadanie: grzanka z chleba pełnoziarnistego z masłem, plasterkiem szynki wołowej i pokrojoną na plasterki połówką jabłka, posypana kiełkami soi a do picia szklanka soku z jabłek.

Drugie śniadanie: starta marchewka i jabłko, wymieszane z drobno pokrojonymi: łodygą selera naciowego, małym ogórkiem kwaszonym i ćwiartką czerwonej papryki, doprawione łyżką soku z cytryny, trzema łyżkami oliwy, odrobiną soli i pieprzu; dwa kawałki pieczywa z masłem, jogurt naturalny.

Obiad: filet z dorsza skropiony sokiem z cytryny i upieczony w folii bez tłuszczu, do tego ryż ugotowany na sypko i starte na tarce jabłko, duszone z połową drobno posiekanej cebuli, przyprawione dwoma łyżkami oliwy, odrobiną pieprzu, majeranku i curry.

Podwieczorek: dwa kawałki pieczywa z chudym twarogiem, pieczone jabłko, szklanka soku z warzyw.

Kolacja: naturalny jogurt, wymieszany z drobno pokrojonym jabłkiem, startą marchewką i łyżką płatków kukurydzianych oraz grzanka z ciemnego pieczywa cienko posmarowana miodem; do picia herbata lub kawa.


Proszę zauważyć, że w każdym posiłku występuje jabłko, bo to ono odgrywa tu zasadniczą role. Posiłki można komponować różnie, należy jednak zawsze pamiętać o jabłku, aby było zawarte w każdym posiłku, a jeśli będzie występowało między posiłkami dodatkowo to nic się nie stanie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz