Dlaczego jabłka? Jabłka to nasze polskie
cudowne owoce, które na dodatek są smaczne, orzeźwiają, sycą i co najważniejsze
odchudzają. Zawarte w jabłkach składniki przyczyniają się do prawidłowej
przemiany materii, a co za tym idzie do redukcji zbędnych komórek tłuszczowych,
których to właśnie chcemy się pozbyć. No i jeszcze jedna rzecz nie bez
znaczenia to ich dostępność, ponieważ łatwo możemy je kupić nie zależnie od
pory roku.
Najpierw
pewne zasady towarzyszące tej diecie:
1.
Rano, przed śniadaniem, wypij szklankę letniej przegotowanej wody z łyżką octu
jabłkowego (tylko jabłkowego, a nie o smaku jabłkowym, bo takie też widziałem).
2.
W ciągu dnia wypijaj dwa litry płynów, najlepiej nie gazowanej wody mineralnej.
3.
Nie obieraj jabłek, tylko dokładnie je umyj. W skórce jest wiele cennych
składników takich jak witaminy, minerały, kwas jabłkowy i pektyny.
4.
Do dań stosuj dużo świeżych ziół. Natomiast zrezygnuj lub znacząco ogranicz
słodzenie i solenie.
5.
Do surówek dodawaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
W jabłku zawarta jest pektyna, jest to jeden z
rodzajów błonnika rozpuszczalny w wodzie. Pektyna ogranicza przyswajanie
tłuszczów i przyspiesza ich trawienie. Wspomaga, więc odchudzanie, a także
obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ilość odkładanych w nerkach i woreczku
żółciowym kamieni i obniża ryzyko wystąpienia chorób serca.
Przykładowe
przepisy
Dzień
pierwszy:
Śniadanie:
jogurt naturalny z dwiema łyżkami kiełków soi, dwa kawałki chrupkiego pieczywa
cienko posmarowane masłem i miodem; szklanka soku jabłkowego oraz kawa z
mlekiem.
Drugie
śniadanie: szklanka soku z warzyw, banan.
Obiad:
50 g ugotowanego ryżu, wymieszanego ze startym jabłkiem i pięcioma śliwkami,
przyprawionego cynamonem i dwoma łyżkami oliwy; do picia kubek jogurtu
naturalnego.
Podwieczorek:
jeden kawałek chleba pełnoziarnistego z dwoma łyżkami chudego twarożku i
pokrojoną w plasterki połówką jabłka, posypana kiełkami soi.
Kolacja:
dwa sadzone jajka smażone na patelni bez tłuszczu, do tego łyżka gotowanego
szpinaku i pieczone jabłko. Kawa lub herbata.
Dzień
drugi:
Śniadanie:
jabłko pokrojone na małe kawałki, pól grejpfruta podzielonego na kawałki i
zalane szklanką jogurtu naturalnego, posypane łyżką płatków kukurydzianych;
kawałek chrupkiego pieczywa z miodem, do picia herbata lub kawa.
Drugie
śniadanie: pięć liści sałaty, drobno pokrojone jabłko i dwie marchewki starte
na tarce, wszystko skropione sokiem z cytryny i oblane jogurtem, tost z
pieczywa pełnoziarnistego posmarowany masłem, szklanka soku z warzyw.
Obiad:
dwa naleśniki, smażone na patelni bez tłuszczu, do naleśników nadzienie z dwóch
jabłek rozgotowanych na powidła i cynamonu. Sok z warzyw.
Podwieczorek:
kubek naturalnego jogurtu wymieszanego ze startym jabłkiem i dwoma łyżkami
miodu.
Kolacja:
200 g białej kapusty drobno pokrojonej, wymieszanej z łyżką ziaren słonecznika
i pokrojonym jabłkiem, doprawionej sokiem z cytryny, dwoma łyżkami oliwy,
odrobiną cukru, kminku i gałki muszkatołowej; do tego herbata lub kawa z chudym
mlekiem.
Dzień
trzeci:
Śniadanie:
grzanka z chleba pełnoziarnistego z masłem, plasterkiem szynki wołowej i
pokrojoną na plasterki połówką jabłka, posypana kiełkami soi a do picia szklanka
soku z jabłek.
Drugie
śniadanie: starta marchewka i jabłko, wymieszane z drobno pokrojonymi: łodygą
selera naciowego, małym ogórkiem kwaszonym i ćwiartką czerwonej papryki, doprawione
łyżką soku z cytryny, trzema łyżkami oliwy, odrobiną soli i pieprzu; dwa kawałki
pieczywa z masłem, jogurt naturalny.
Obiad:
filet z dorsza skropiony sokiem z cytryny i upieczony w folii bez tłuszczu, do
tego ryż ugotowany na sypko i starte na tarce jabłko, duszone z połową drobno posiekanej
cebuli, przyprawione dwoma łyżkami oliwy, odrobiną pieprzu, majeranku i curry.
Podwieczorek:
dwa kawałki pieczywa z chudym twarogiem, pieczone jabłko, szklanka soku z
warzyw.
Kolacja:
naturalny jogurt, wymieszany z drobno pokrojonym jabłkiem, startą marchewką i
łyżką płatków kukurydzianych oraz grzanka z ciemnego pieczywa cienko
posmarowana miodem; do picia herbata lub kawa.
Proszę
zauważyć, że w każdym posiłku występuje jabłko, bo to ono odgrywa tu zasadniczą
role. Posiłki można komponować różnie, należy jednak zawsze pamiętać o jabłku,
aby było zawarte w każdym posiłku, a jeśli będzie występowało między posiłkami
dodatkowo to nic się nie stanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz