piątek, 16 maja 2014

Dieta przeciw zaparciowa

      Dieta przeciw zaparciowa ma na celu regulację defekacji (wypróżniania się) bez środków farmakologicznych. Dieta ta zawiera zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny). Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40 g tych związków. Dieta bogato resztkowa (przeciw zaparciowa) charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (około 70 g dziennie).
Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się. Jedną z głównych przyczyn rozwoju chorób cywilizacyjnych jest zjadanie pokarmów wysoko oczyszczonych. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy, co korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.

Produkty zalecane w diecie:

- Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir, jogurt, maślanka, serwatka, masło w ograniczonych ilościach, chudy twaróg i biały ser,

- Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach,

- Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb

- Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś,

- Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie,

- Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w ograniczonych ilościach,

- Ziemniaki gotowane i pieczone, pure,

- Wszystkie warzywa i owoce, surówki, soki, gotowane warzywa,

- Powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód,

- Liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny,

- Napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa,

- Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,

- Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu,

- Desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie.

Produkty zabronione w diecie:

- Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie,

- Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,

- Mleko tłuste, kefir, jogurt,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz