Dieta przeciw
zaparciowa ma na celu regulację defekacji (wypróżniania się) bez
środków farmakologicznych. Dieta ta zawiera zwiększoną ilość
nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów
roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny). Dzienna
dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40 g tych
związków. Dieta bogato resztkowa (przeciw zaparciowa)
charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (około 70
g dziennie).
Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się
ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania
uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu
rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości
powodowanej przez przejadanie się. Jedną z głównych przyczyn
rozwoju chorób cywilizacyjnych jest zjadanie pokarmów wysoko
oczyszczonych. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z
pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym,
zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają
kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów
żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza
również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy, co
korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.
Produkty
zalecane w diecie:
- Mleko
odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir, jogurt, maślanka,
serwatka, masło w ograniczonych ilościach, chudy twaróg i biały
ser,
- Białka jajek,
żółtka tylko w ograniczonych ilościach,
- Mięso chude:
cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb
- Dorsz,
karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś,
- Chuda szynka i
polędwica, mięso w galarecie,
- Chuda śmietana,
oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w
ograniczonych ilościach,
- Ziemniaki
gotowane i pieczone, pure,
- Wszystkie
warzywa i owoce, surówki, soki, gotowane warzywa,
- Powidła,
cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód,
- Liście
laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny,
- Napary z ziół,
słaba herbata, słaba kawa zbożowa,
- Zupy na
wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
- Potrawy mięsne
duszone, smażone bez tłuszczu,
- Desery owocowe,
kompoty, galaretki, budynie.
Produkty
zabronione w diecie:
- Pieczywa o
małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy
na miodzie,
- Mąka pszenna
wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,
- Mleko tłuste,
kefir, jogurt,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz